Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

Onko.Medic.Diet

Dieta w chorobach nerek

Przewlekła choroba nerek

Przewlekła choroba nerek (PChN), po nadciśnieniu tętniczym, jest drugą najczęściej występującą chorobą przewlekłą w Polsce. W wielu przypadkach choroba ta jest późno rozpoznawana. Do najczęstszych przyczyn rozwoju PChN należą: niewyrównana cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz kłębuszkowe zapalenie nerek. W przebiegu choroby dochodzi m.in. do występowania niedoboru lub nadmiaru wybranych składników mineralnych i witamin, wzrasta ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Pacjenci wymagają odpowiedniej edukacji żywieniowej. Indywidualnie dostosowana dietoterapia pozwala na zmniejszenie nasilenia zaburzeń metabolicznych, zapobiega rozwojowi niedożywienia, a w trakcie leczenia zachowawczego pozwala w pewnym stopniu na zahamowanie postępu uszkodzenia nerek. Niedożywienie, które najczęściej występuje wśród pacjentów dializowanych niekorzystnie wpływa na ich rokowanie.

W naszej pracy dietoterapię dostosowujemy do stanu zdrowia pacjenta oraz do aktualnych wyników badań laboratoryjnych. Zajmujemy się zarówno żywieniem w trakcie leczenia zachowawczego, dializoterapii, jak i po przeszczepie nerki. Zalecenia żywieniowe różnią się na każdym z etapów leczenia.

Kamica układu moczowego

Kamica nerkowa charakteryzuje się powstawaniem nierozpuszczalnych złogów umiejscowionych w nerkach, moczowodach lub pęcherzu moczowym. W krajach rozwiniętych obserwuje się wzrost liczby zachorowań, co prawdopodobnie związane jest ze zwiększonym spożyciem białka zwierzęcego i niewystarczającą ilością wypijanych płynów. Suplementacja bardzo dużych dawek witaminy C również przyczynia się do wystąpienia kamicy.

Podstawowym celem w leczeniu kamicy układu moczowego jest zapobieganie nawrotom choroby. Naszym zadaniem jest poznanie zwyczajów żywieniowych pacjenta, częstotliwości spożywanych posiłków, ilość wypijanych płynów oraz zawartości poszczególnych składników odżywczych w diecie. Pod uwagę bierzemy także rodzaj wykonywanej pracy, wywiad rodzinny, przebyte schorzenia, badania laboratoryjne. Powyższe dane pozwalają na ustalenie odpowiedniego postępowania dietetycznego.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie