Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

Nasz zespół
Onko.Medic.Diet

Naszą podstawową zasadą, którą kierujemy się w pracy jest empatyczny kontakt oraz zrozumienie każdej osoby. Nieustannie poszerzamy swoją wiedzę i umiejętności, aby jak najlepiej odpowiadać na potrzeby naszych pacjentów.

Sylwia Czaja-Stolc dietetyk

Sylwia Czaja-Stolc

Studia na kierunku dietetyka ukończyłam na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym z wyróżnieniem Primus Inter Pares. Ukończyłam również studia pedagogiczne. Obecnie jestem doktorantką Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Moja działalność naukowa związana jest głównie z żywieniem w chorobach nerek, niedożywieniem oraz czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego. Interesuję się również żywieniem w chorobach: nowotworowych, układu pokarmowego, metabolicznych.

Praktyki zawodowe, które odbyłam głównie w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku, nie tylko przygotowały mnie do pracy jako dietetyk, ale również pozwoliły na zgłębienie wiedzy medycznej. Biorę udział w licznych szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki i medycyny.

Jestem przeciwniczką restrykcyjnych diet oraz niepotrzebnych eliminacji pokarmowych. Dieta powinna dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, być dostosowana do preferencji pacjenta oraz wspomagać proces leczenia wielu chorób.

Swój zawód traktuję jako największą pasję w życiu. Chcę dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z osobami chorymi, ale także tymi, którzy decydują się na dokonanie zmian w swoim życiu.

Joanna Mamet

,,Rób to co kochasz i co dobrze służy ludziom”. Długo szukałam swojej ,,drogi życiowej”, która pozwoli mi pomagać i pracować z ludźmi oraz jednocześnie realizować swoje pasje jakimi są zarówno medycyna jak i dietetyka.

Wychowałam się w domu, w którym kontakt z ,,medycyną” miałam od dziecka. Będąc córką lekarza i inżyniera moim pierwszym wyborem zawodowym były studia techniczne na Politechnice Gdańskiej. Po ich ukończeniu podjęłam naukę na wydziale lekarskim. Rozpoczęte studia lekarskie postanowiłam jednak przerwać lecz wewnętrzna potrzeba pomagania ludziom przetrwała. Po kilku latach rozpoczęłam naukę na kierunku dietetyka na Collegium Medicum w Bydgoszczy. Wówczas już od pierwszego dnia wiedziałam, że jestem we właściwym miejscu. Utwierdziły mnie w tym przekonaniu studia II stopnia ukończone na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, w trakcie których zdobywałam doświadczenie pracując głównie z pacjentami onkologicznymi. Nabywając umiejętności zauważyłam, że aby móc pracować efektywniej i jak najlepiej, musze poza chorobą i dolegliwościami u chorego pacjenta widzieć w nim także po prostu drugiego człowieka. W rezultacie ukończyłam studia podyplomowe na kierunku psychoonkologii na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, które nauczyły mnie patrzeć na chorobę oraz wszystkie związane z nią problemy z innej perspektywy – pacjenta i jego rodziny.

Interesuje mnie wiele dziedzin dietetyki ale ze wszystkich najbliższe jest mi żywienie w onkologii. Jest zarówno dla mnie ogromnym wyzwaniem ale także sprawia mi największą satysfakcję kiedy jestem w stanie pomóc tym wyjątkowym pacjentom i ich rodzinom. Moja praca jest moja pasją. Staram się nieustannie rozwijać i podnosić swoje kwalifikacje by dzięki temu móc pomagać jak najlepiej.

Joanna-Mamet-dietetyk

Wyślij Zapytanie