Przepis na 12 muffin
Składniki:
Drożdże 25 g
Mleko 2% 125 g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 75 g
Mąka pszenna chlebowa typ 750 200 g
Oliwa z oliwek 15 g
Cukier 20 g
Jajko 1 sztuka
Ser twarogowy półtłusty 250 g
Jabłko 1 sztuka
Cynamon 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać lekko podgrzane mleko. Dodać przesianą mąkę, oliwę, żółtko jaja. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgnieść widelcem twaróg, dodać do niego białko jaja. Jabłko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie to należy je rozwałkować. Wyłożyć twaróg i jabłko z cynamonem. Zwinąć w roladę. Pokroić na ok. 2 cm paski i przełożyć do foremek na muffiny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.