Zapraszamy

Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

Drożdżowe muffiny z twarogiem i jabłkiem

Przepis na 12 muffin

Składniki:

Drożdże 25 g

Mleko 2% 125 g

Mąka orkiszowa pełnoziarnista 75 g

Mąka pszenna chlebowa typ 750 200 g

Oliwa z oliwek 15 g

Cukier 20 g

Jajko 1 sztuka 

Ser twarogowy półtłusty 250 g

Jabłko 1 sztuka 

Cynamon 1 łyżeczka

 

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać lekko podgrzane mleko. Dodać przesianą mąkę, oliwę, żółtko jaja. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgnieść widelcem twaróg, dodać do niego białko jaja. Jabłko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie to należy je rozwałkować. Wyłożyć twaróg i jabłko z cynamonem. Zwinąć w roladę. Pokroić na ok. 2 cm paski i przełożyć do foremek na muffiny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.  OK, rozumiem