Zapraszamy

Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

Mazurek wielkanocny

Składniki:

Spód:

2 jajka

150 g jogurtu greckiego

100 g mąki żytniej typ 2000

200 g mąki pszennej typ 650

2 łyżki oleju rzepakowego

 

Krem:

300 g daktyli

70 g czekolady 60% kakao

40 g mleka

 

Dekoracja:

migdały, płatki migdałowe, miechunka peruwiańska

 

Przygotowanie: 

Spód: Jajko, jogurt, mąkę, olej zagnieść. Otrzymane ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto zawinać w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki do ciasta (może być groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier wraz z obciążnikami. Piec kolejne 10 minut.

Krem: Daktyle zalać gorącą wodą. Odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Przełożyć do masy z daktyli. Zmiksować. Przełożyć na chłodny spód. Udekorować migdałami, bakaliami.

 

Smacznego :)

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.  OK, rozumiem