Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Składniki:
Spód:
2 jajka
150 g jogurtu greckiego
100 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki oleju rzepakowego

Krem:
300 g daktyli
70 g czekolady 60% kakao
40 g mleka

Dekoracja:
migdały, płatki migdałowe, miechunka peruwiańska

Przygotowanie:

Spód: Jajko, jogurt, mąkę, olej zagnieść. Otrzymane ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto zawinać w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki do ciasta (może być groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier wraz z obciążnikami. Piec kolejne 10 minut.

Krem: Daktyle zalać gorącą wodą. Odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Przełożyć do masy z daktyli. Zmiksować. Przełożyć na chłodny spód. Udekorować migdałami, bakaliami.

Smacznego 🙂

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie