Składniki:
Spód:
2 jajka
150 g jogurtu greckiego
100 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki oleju rzepakowego
Krem:
300 g daktyli
70 g czekolady 60% kakao
40 g mleka
Dekoracja:
migdały, płatki migdałowe, miechunka peruwiańska
Przygotowanie:
Spód: Jajko, jogurt, mąkę, olej zagnieść. Otrzymane ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto zawinać w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki do ciasta (może być groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier wraz z obciążnikami. Piec kolejne 10 minut.
Krem: Daktyle zalać gorącą wodą. Odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Przełożyć do masy z daktyli. Zmiksować. Przełożyć na chłodny spód. Udekorować migdałami, bakaliami.
Smacznego 🙂