Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

dieta w chorobie nowotworowej (1)

Żywienie po rozpoznaniu choroby nowotworowej

W XXI wieku choroba nowotworowa jest drugą wiodącą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Eksperci z międzynarodowej agencji badań nad rakiem (IARC, ang. International Agency Research Cancer) przewidują globalny wzrost zachorowalności związany przede wszystkim z rozwojem społecznym i gospodarczym. Z uwagi na powyższe, żywienie w trakcie choroby jest istotnym elementem wspomagającym proces leczenia.

Żywienie pacjenta z rozpoznaniem choroby nowotworowej powinno zapewnić utrzymanie optymalnej masy ciała, zapobiec niedoborom składników odżywczych, zwiększyć tolerancję na stosowaną terapię, co może poprawić wyniki leczenia onkologicznego oraz zmniejszyć jej skutki uboczne. Ponadto, należy wdrożyć postępowanie żywieniowe, które może poprawić odporność oraz poprawić jakość życia pacjenta.

Żywienie pacjenta w trakcie terapii onkologicznej wymaga bardzo zindywidualizowanego podejścia i nie można zastosować jednego uniwersalnego modelu żywienia. Dlatego często tak ważne jest, aby pacjent już w momencie otrzymania diagnozy skorzystał z konsultacji z dietetykiem onkologicznym. Pacjenci z diagnozą onkologiczną są bardzo różnorodną grupą chorych, na których sposób żywienia wpływają wielorakie czynniki. Dodatkowo na każdym etapie leczenia pacjent często wymaga ciągłych modyfikacji żywienia dostosowanych do aktualnych potrzeb. Dietetyk onkologiczny uwzględnia wszystkie potrzeby pacjenta i wprowadza zmiany w diecie onkologicznej.

Za jedyny wspólny mianownik w planie żywieniowym możemy uznać zwiększenie podaży białka, choć i tutaj zdarzają się wyjątki, jak w przypadku pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. Ilość białka w diecie pacjentów onkologicznych powinna wynosić 1,2-2g/kg m.c. i jest uzależniona głównie od czynników związanych z chorobą, takich jak stan odżywienia, typ nowotworu, umiejscowienie czy stopień zaawansowania choroby.

W przypadku ryzyka rozwoju niedożywienia kaloryczność diety powinna wzrosnąć o 30 do nawet 100%. Najczęściej sytuacja ta dotyczy pacjentów z nowotworami trzustki, żołądka, przełyku, narządów głowy i szyi oraz płuc. Dieta pacjentów z rakiem piersi i prostaty powinna być natomiast normokaloryczna. Modyfikacja diety onkologicznej zależy od umiejscowienia nowotworu i objawów.

Dieta pacjenta onkologicznego ulega zmianom w zależności od leczenia i jego skutków ubocznych. W przypadku chemioterapii i objawów z przewodu pokarmowego zaleca się dietę lekkostrawną, indywidualnie dopasowaną do pacjenta.

W skrócie: żywienie pacjentów onkologicznych odgrywa kluczową rolę w wspomaganiu leczenia, poprawie odporności i jakości życia, a dietetyk onkologiczny jest nieocenionym wsparciem na każdym etapie terapii.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie