Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

leczenie niedozywienia

Fortyfikacja diety… czyli jak zapobiegać i leczyć niedożywienie

Wczesna prewencja niedożywienia u chorych onkologicznych to kluczowy element dietoterapii. Wprowadzona w odpowiednim momencie fortyfikacja diety, czyli jej wzbogacanie może skutecznie zahamować utratę masy ciała. Dietę można wzbogacić korzystając zarówno z produktów tradycyjnych jak i z doustnych suplementów pokarmowych.

Dieta wzmocniona dla pacjenta chorego na nowotwór złośliwy powinna być skomponowana indywidualnie, być ,,szyta na miarę ”. Wynika to m.in. z rodzaju nowotworu, z rodzaju prowadzonej terapii onkologicznej, z występujących objawów towarzyszących chorobie, tempa spadku masy ciała i wielu innych.

Jeśli u Pacjenta dochodzi do redukcji masy ciała, należy jego dietę fortyfikować tak aby dostarczyć zwiększoną ilość energii i białka. Problem zaczyna się, gdy poza utratą masy ciała pacjent traci apetyt,  ma różne dolegliwości z przewodu pokarmowego jak np. nudności,  odczuwa ból, które utrudniają spożywanie pokarmów. Wtedy poza wzbogaceniem diety musi zostać zmodyfikowany sam sposób żywienia np. poprzez zmniejszenie porcji a zwiększenie częstotliwości spożywania posiłków. Czasami wymagana jest również zmiana konsystencji posiłków.

Zatem jak możemy zwiększyć udział energii w pożywieniu nie zwiększając przy tym objętości posiłku?

  • Dodając do gotowych potraw oleje roślinne, masło, serek mascarpone, mleczko kokosowe
  • Wybierając tłusty nabiał jak mleko 3,2%, twarogi, serki, jogurt grecki
  • Dodając np. do jogurtu, zupy czy pasty kanapkowej mielone orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika
  • Słodząc miodem, syropem klonowym
  • Dodając awokado np. do past kanapkowych czy koktajlów 

Dieta dla pacjenta onkologicznego powinna być indywidualnie dostosowana do jego potrzeb i przygotowana przez wykwalifikowanego dietetyka.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie