Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

FSMP żywność specjalnego przeznaczenia w chorobie nowotworowej przy niedożywieniu (1)

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP), czyli wsparcie pacjenta w niedożywieniu

Niedożywiony pacjent w wyniku choroby nowotworowej często potrzebuje wsparcia żywieniowego
w postaci gotowych preparatów odżywczych – żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP). Planując leczenie żywieniowe – dobór preparatów, należy uwzględnić wszystkie dodatkowe czynniki jak choroby współistniejące oraz dolegliwości pacjenta. W przypadku spożycia przez pacjenta zbyt małej ilości składników odżywczych podejmujemy próbę fortyfikacji posiłków. Zdarza się, że pomimo modyfikacji taka dieta będzie niewystarczająca lub trudna w realizacji. Często zbyt duże porcje w diecie nasilają dolegliwości np. bólowe, wtedy idealnym wsparciem wydaje się być FSMP. Jest to szeroka gama produktów dostępnych na naszym rynku.  Najpopularniejszą i najczęściej stosowaną formą jest postać płynna preparatu. Preparaty pod względem odżywczym dzielimy na kompletne i niekompletne. W przypadku prawidłowej pracy wątroby i nerek u pacjentów niedożywionych zaleca się preparaty kompletne, mające zbilansowany skład – zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Preparaty te mogą być stosowane jako uzupełnienie diety lub jako jedyne źródło składników pokarmowych. Taki preparat jest źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych. Preparaty nie zawierają laktozy, glutenu. Mogą zawierać błonnik. Wśród wielu dostępnych preparatów znajdziemy preparaty specjalne, wzbogacone np. w argininę, kwasy omega-3, nukleotydy czy glutaminę. Największą zaletą FSMP jest koncentracja dużej liczby kalorii i składników w małej objętości. W czasie choroby onkologicznej znacznie wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, zwłaszcza białko. Preparat wysokobiałkowy zawiera około 15-20 g białka  w 125-200 ml. Niewątpliwie ich zaletą jest wygoda w stosowaniu, duże zróżnicowanie smaków. Warto wspomnieć, iż istnieją zalecenia jak spożywać preparaty. Najlepiej jeśli preparat będzie wypijany małymi łykami, przez minimum 30 minut. Ze względu na częste zaburzenia smaku pacjenci mogą dodawać preparaty do pokarmów. Może być to m.in. dodatek do zupy, baza do koktajlu, sosu czy składnik deseru. Na rynku dostępne są preparaty o smaku neutralnym, które świetnie się sprawdzą w daniach wytrawnych. Najbardziej komfortową sytuacja jest ta, w której dietetyk może dobrać odpowiedni preparat do potrzeb pacjenta. Wyborem w przypadku zaburzeń trawienia i wchłaniania będzie preparat o większym stopniu hydrolizy białka a przy większym zapotrzebowaniu na białko preparat wysokobiałkowy. Kolejną kwestią wyboru jest zawartość błonnika oraz osmolarność. Im wyższa osmolarność preparatu tym większe ryzyko wystąpienia biegunki. Należy także uwzględnić preferencje smakowe pacjenta oraz pamiętać i zapobiegać ewentualnym działaniom niepożądanym.

Podsumowując, ważne jest aby preparat był indywidualnie dobrany do pacjenta i przynosił mu znaczącą korzyść podczas terapii onkologicznej.  

Jeśli potrzebujesz konsultacji z dietetykiem onkologicznym – umów się na konsultację online lub wizytę.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie