Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

mity żywieniowe w onkologii (1)

Mity żywieniowe w onkologii

Cukier żywi raka?

Węglowodany czyli potocznie cukry to podstawowa grupa składników odżywczych dostarczanych do naszego organizmu. Są one niezbędne i obecne w zasadzie w większości produktów spożywczych. Węglowodany dzielimy na złożone i proste. Spożycie cukrów prostych u każdego z nas powinno być ograniczone. Wszystkie komórki –  zdrowe czy chore, potrzebują glukozy jako podstawowego „paliwa” do pozyskiwania energii. Komórki nowotworowe po wyeliminowaniu z diety cukrów (co praktycznie jest niemożliwe) nie zaczną umierać, gdyż są zdolne pozyskiwać energię z innych źródeł pokarmowych jak tłuszcze i białko. Wyłączenie z diety całkowicie cukrów prostych tak naprawdę ich nie wyeliminowuje, gdyż  w wyniku trawienia węglowodanów złożonych otrzymujemy glukozę. Eliminacja cukrów spowoduje jedynie zmniejszenie kaloryczności diety, co przełoży się na spadek masy ciała i pogorszenie stanu zdrowia.

Białko żywi raka?

Często pacjenci zgłaszają się z zapytaniem czy powinni ograniczyć w diecie ilość białka, gdyż ma to zwalczyć komórki nowotworowe. Mit ten mówi przede wszystkim o białku pochodzącym z produktów zwierzęcych, m.in. mięsa i jego przetworów. Białko jest głównym składnikiem budulcowym komórek organizmu, ale także pełni wiele zadań – warunkuje gojenie ran, wspiera układ odpornościowy, produkcję enzymów i hormonów. Białko jest zaangażowane praktycznie w każdą funkcje komórki przez co zapotrzebowanie na nie w trakcie leczenia istotnie wzrasta. Rezygnując z tego składnika absolutnie nie zahamujesz wzrostu nowotworu a jedynie możesz doprowadzić do niedożywienia i wyniszczenia własnego organizmu.

Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem?

Wśród wielu funkcji witaminy C możemy wymienić działanie antyoksydacyjne, udział w  odbudowie tkanek, w  tym przede wszystkim w  procesie gojenia się ran. Zapotrzebowanie na tą witaminę łatwo pokryć dietą bogatą w warzywa i owoce. Nie udowodniono, że suplementacja bardzo wysokimi dawkami witaminy C przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych. Co więcej, stosowanie we wlewach tak dużych ilości tej substancji może wpływać na obciążenie nerek pacjenta i wystąpienie kamicy nerkowej.

Witamina B17 (amigdalina)  pomaga w walce z rakiem?

Odpowiedz na to pytanie brzmi nie. Na pewno pestki moreli nie pomogą w wyleczeniu, a nadmierna suplementacja amigdaliny może doprowadzić do zatrucia organizmu cyjankami. Obecnie nie stwierdzono jej skuteczności ani bezpiecznej dawki terapeutycznej.  W trakcie leczenia onkologicznego spożycie pestek może wywołać objawy niepożądane takie jak niestrawność, które zmniejszają tolerancję leczenia. Brakuje też istotnych dowodów klinicznych na temat interakcji amigdaliny z chemioterapią.

Głodówka, terapia Gersona lub dieta ketogeniczna leczy raka?

Czy raka da się „zagłodzić”? Nie ma takiej możliwości a pacjent jedynie ,,zagłodzi” swój organizm. Każda komórka do prawidłowego wzrostu potrzebuje: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych w konkretnych proporcjach. Zaprzestanie podaży wszystkich wymienionych składników lub całkowite wykluczenie z diety jednego z nich prowadzi do powstania niedoborów żywieniowych co w konsekwencji prowadzi do rozwoju niedożywienia. Następuje spadek odporności i zwiększa się podatność chorego na infekcje. U osób niedożywionych znacznie częściej dochodzi do powikłań pooperacyjnych. Wśród pacjentów nadal stosowana jest terapia Gersona polegająca na dostarczaniu głównie surowych warzyw i owoców oraz wykonywaniu lewatyw z kawy, oleju rycynowego i rumianku. Dieta ma za zadanie oczyścić organizm z toksyn i tym sposobem wyleczyć pacjenta. Podstawą diety jest wypijanie ogromnej ilości świeżo wyciśniętego soku z owoców i warzyw a także eliminacja spożycia białka zwierzęcego. Dieta Gersona zakłada również przyjmowanie wielu suplementów. Takie postępowanie jest bardzo  niebezpieczne dla organizmu i prowadzi w krótkim czasie do rozwoju niedożywienia białkowo-kalorycznego, które w przypadku pacjentów onkologicznych może być bezpośrednią przyczyną śmierci. Z kolei modna dziś dieta ketogeniczna ogranicza udział węglowodanów na korzyść tłuszczów w diecie. Wykluczając z diety produkty zbożowe, owoce, nasiona strączkowe doprowadzamy do wystąpienia wielu niedoborów pokarmowych. Duże restrykcje pokarmów sprawiają, że pacjent traci apetyt i je coraz mniej. Chory zamiast poczuć się lepiej będzie rozwijał niedożywienie.

Sok z buraka korzystnie wpływa na poziom hemoglobiny?

Burak jest warzywem bogatym w węglowodany, witaminy C i B, kwas foliowy i beta-karoten oraz w sporą ilość pierwiastków mineralnych i mikroelementów takich jak: chlor, mangan, wapń, sód, fosfor, potas, żelazo, chrom i magnez. Faktycznie zawiera żelazo, ale nie tak duże ilości aby poprawiać stężenie hemoglobiny. Z pewnością intensywny kolor buraka przyczynia się do skojarzeń z krwią, jednakże picie ogromnych ilości soku z buraka może spowodować podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego i nasilone procesy fermentacyjne w jelitach, wzdęcia oraz biegunki.

Dieta bezglutenowa lub bezmleczna wyleczą raka?

Wśród wielu pacjentów onkologicznych istnieje przekonanie, iż w trakcie chemioterapii należy usunąć z diety mleko oraz produkty mleczne i przejść na dietę bezmleczną lub/i bezglutenową. Jeżeli po spożyciu mleka lub mlecznych napojów fermentowanych nie występują u chorego żadne dolegliwości z  przewodu pokarmowego takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunka to nie ma podstaw do eliminacji. Jeżeli jednak w okresie chemioterapii lub radioterapii dojdzie do nietolerancji laktozy związanej z niedoborem enzymu rozkładającego ten cukier mleczny i pojawią się dolegliwości, nabiał zawierający laktozę powinien ulec wykluczeniu z diety na jakiś czas. Zazwyczaj w tym czasie dobrze tolerowane są mleczne produkty fermentowane np.  kefir zawierające znikome ilości laktozy oraz produkty bez laktozy. Podobnie sytuacja wygląda z dietą bezglutenową. Nie ma żadnych wskazań do eliminacji glutenu u osób w trakcie leczenia przeciwnowotworowego oczywiście za wyjątkiem chorych, u których uprzednio rozpoznano celiakię. Bezzasadne stosowanie diety bezglutenowej w trakcie leczenia onkologicznego może przyczynić się do powstania niedoborów pokarmowych. W wyjątkowych sytuacjach dieta bezglutenowa może być pomocna dla chorych zmagających się z ciężkim popromiennym zapaleniem jelit (głównie po radioterapii). W powyższych sytuacjach dieta zbilansowana przez wykwalifikowanego dietetyka może pomóc opanować dolegliwości bólowe ze strony przewodu pokarmowego m.in. uciążliwe biegunki.

Spadek masy ciała to naturalna konsekwencja choroby nowotworowej?

Ten mit panuje chyba od zawsze. Często słyszymy pogląd, że chudnięcie chorego to chyba coś absolutnie naturalnego, jest konsekwencją choroby i nie da się temu przeciwdziałać. Z pewnością sama choroba nowotworowa, związane z nią objawy i prowadzone leczenie może sprzyjać utracie masy ciała. Jednak przy prawidłowo zbilansowanej diecie i wczesnej interwencji żywieniowej najczęściej udaje się uniknąć spadku masy ciała a tym samym pogorszenia stanu zdrowia pacjenta.

Jeśli potrzebujesz konsultacji z dietetykiem onkologicznym – umów się na konsultację online lub wizytę.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie