Zapraszamy

Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

Kurkumina

Dziś słów kilka o popularnej kurkuminie, która jest pochodną kwasu diferulowego. Kurkumina wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jej działanie przeciwnowotworowe jest następujące:

  • hamuje aktywację kancerogenów
  • stymuluje detoksykację kancerogenów – zwiększa aktywność enzymów odpowiedzialnych za usuwanie związków rakotwórczych
  • promuje apoptozę (czyli zaprogramowaną śmierć) komórek
  • hamuje proces powstawania przerzutów nowotworowych
  • hamuje proces angiogenezy (tworzenia naczyń krwionośnych, które transportowałyby składniki odżywcze dla rozwijającego się nowotworu).

Istnieją badania naukowe wskazujące na pozytywny wpływ kurkuminy na proces leczenia przeciwnowotworowego. Skuteczność terapeutyczną kurkuminy zaobserwowana w przypadku raka piersi, płuc, raka narządów układu pokarmowego, białaczek, chłoniaków oraz szpiczaka mnogiego.

Właściwości przeciwzapalne kurkuminy sprawiają, że korzystnie wpływa na stan zdrowia osób u których występują choroby układu krążenia, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów,  choroba Alzheimera. Kurkumina wykazuje także właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

 

Kurkumina jest pozyskiwana z kłączy ostryżu długiego, znanego jako kurkuma lub szafran indyjski. Kurkuma jest powszechnie znana jako składnik przyprawy „curry”. Kurkumina stosowana jest jako naturalny barwnik żywności. Ma intensywnie żółto-pomarańczowy kolor.

Przyswajalność kurkuminy jest dość niska ze względu na jej hydrofobową budowę (nielubiącą wody), szybki rozkład w wątrobie i słabą absorpcję z jelita. W celu zwiększenia jej biodostępności zaleca się dodatek piperyny, zawartej w pieprzu. Dzięki temu przyswajalność kurkuminy wzrasta o 2000%. Kurkumina pod wpływem wysokiej temperatury (do 200oC) nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Istnieją nawet badania wskazujące, że pod wpływem obróbki cieplnej kurkumina przekształca się w związki o silniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

 

Piśmiennictwo:

M. A. Szczepański, A. Grzanka. Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy. Nowotwory Journal of Oncology. 2009; 59 (5): 377–384.

J. M. Wierońska. Kurkuma – roślinne panaceum. Wszechświat. 2017; 118 (4).

A. Giordano, G. Tommonaro. Curcumin and Cancer. Nutrients. 2019; 11(10): 2376.

I. N. Dahmke, S. P. Boettcher, M. Groh, U. Mahlknecht. Cooking enhances curcumin anti-cancerogenic activity through pyrolytic formation of "deketene curcumin". Food Chem. 2014; 151: 514-519.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.  OK, rozumiem