Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

Onko.Medic.Diet

kurkumina schemat

Kurkumina

Dziś słów kilka o popularnej kurkuminie, która jest pochodną kwasu diferulowego. Kurkumina wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jej działanie przeciwnowotworowe jest następujące:
Istnieją badania naukowe wskazujące na pozytywny wpływ kurkuminy na proces leczenia przeciwnowotworowego. Skuteczność terapeutyczną kurkuminy zaobserwowana w przypadku raka piersi, płuc, raka narządów układu pokarmowego, białaczek, chłoniaków oraz szpiczaka mnogiego.
Właściwości przeciwzapalne kurkuminy sprawiają, że korzystnie wpływa na stan zdrowia osób u których występują choroby układu krążenia, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów,  choroba Alzheimera. Kurkumina wykazuje także właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Kurkumina jest pozyskiwana z kłączy ostryżu długiego, znanego jako kurkuma lub szafran indyjski. Kurkuma jest powszechnie znana jako składnik przyprawy „curry”. Kurkumina stosowana jest jako naturalny barwnik żywności. Ma intensywnie żółto-pomarańczowy kolor.
Przyswajalność kurkuminy jest dość niska ze względu na jej hydrofobową budowę (nielubiącą wody), szybki rozkład w wątrobie i słabą absorpcję z jelita. W celu zwiększenia jej biodostępności zaleca się dodatek piperyny, zawartej w pieprzu. Dzięki temu przyswajalność kurkuminy wzrasta o 2000%. Kurkumina pod wpływem wysokiej temperatury (do 200oC) nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Istnieją nawet badania wskazujące, że pod wpływem obróbki cieplnej kurkumina przekształca się w związki o silniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

Piśmiennictwo:
M. A. Szczepański, A. Grzanka. Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy. Nowotwory Journal of Oncology. 2009; 59 (5): 377–384.
J. M. Wierońska. Kurkuma – roślinne panaceum. Wszechświat. 2017; 118 (4).
A. Giordano, G. Tommonaro. Curcumin and Cancer. Nutrients. 2019; 11(10): 2376.
I. N. Dahmke, S. P. Boettcher, M. Groh, U. Mahlknecht. Cooking enhances curcumin anti-cancerogenic activity through pyrolytic formation of „deketene curcumin”. Food Chem. 2014; 151: 514-519.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie