Kwas kawowy występuje w warzywach strączkowych (np. w fasoli, grochu, soczewicy, soi), pomidorach, orzechach, nasionach słonecznika oraz w kawie. Podobnie jak wcześniej omówione związki, kwas kawowy ma właściwości przeciwutleniające.
Dziś skupimy się na właściwościach prozdrowotnych kawy.
Kawa zawiera w swoim składzie około tysiąca substancji. Do najważniejszych z nich należą: kofeina, kwasy fenolowe (w tym kwas kawowy), kwasy organiczne, garbniki (odpowiedzialne za jej gorzki smak).
Istnieją badania wskazujące na przeciwnowotworowe właściwości kawy. Spożywanie kawy może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi. Ponadto zaobserwowano korzystny wpływ spożycia kawy na choroby układu krążenia. Umiarkowane spożycie kawy (ok. 3 małych filiżanek/dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób. Osoby ją spożywające mają niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz choroby Parkinsona.
Pamiętajmy jednak o odpowiedniej ilości spożywanego napoju. Wysokie spożycie może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, osteoporozy.
Zawartość kofeiny w kawie zależy od sposobu parzenia. Z powodu parzenia pod wysokim ciśnieniem espresso charakteryzuje się najwyższą zawartością kofeiny. Jednak jest podawana w małych filiżankach/szklankach (25-50 ml). W takiej porcji znajduje się ok. 80-120 mg kofeiny. Kawa americano zawiera mniejszą ilość kofeiny, ale podawana jest w dużych objętościach (200-400 ml), co sprawia że w jednej porcji kawy może znajdować się nawet 350 mg kofeiny. Pamiętajmy więc o spożywaniu prawidłowej objętości tego napoju.