Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

kwas kawowy

Kwas kawowy

Kwas kawowy występuje w warzywach strączkowych (np. w fasoli, grochu, soczewicy, soi), pomidorach, orzechach, nasionach słonecznika oraz w kawie. Podobnie jak wcześniej omówione związki, kwas kawowy ma właściwości przeciwutleniające.
Dziś skupimy się na właściwościach prozdrowotnych kawy.
Kawa zawiera w swoim składzie około tysiąca substancji. Do najważniejszych z nich należą: kofeina, kwasy fenolowe (w tym kwas kawowy), kwasy organiczne, garbniki (odpowiedzialne za jej gorzki smak).
Istnieją badania wskazujące na przeciwnowotworowe właściwości kawy. Spożywanie kawy może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi. Ponadto zaobserwowano korzystny wpływ spożycia kawy na choroby układu krążenia. Umiarkowane spożycie kawy (ok. 3 małych filiżanek/dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób. Osoby ją spożywające mają niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz choroby Parkinsona.
Pamiętajmy jednak o odpowiedniej ilości spożywanego napoju. Wysokie spożycie może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, osteoporozy.
Zawartość kofeiny w kawie zależy od sposobu parzenia. Z powodu parzenia pod wysokim ciśnieniem espresso charakteryzuje się najwyższą zawartością kofeiny. Jednak jest podawana w małych filiżankach/szklankach (25-50 ml). W takiej porcji znajduje się ok. 80-120 mg kofeiny. Kawa americano zawiera mniejszą ilość kofeiny, ale podawana jest w dużych objętościach (200-400 ml), co sprawia że w jednej porcji kawy może znajdować się nawet 350 mg kofeiny. Pamiętajmy więc o spożywaniu  prawidłowej objętości tego napoju.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie