Kwasy hydroksycynamonowe są najczęściej występującymi kwasami fenolowymi. W ubiegłym tygodniu przedstawiłyśmy ich pozytywny wpływ na zahamowanie procesu powstawania wolnych rodników.
Do grupy kwasów hydroksycynamonowych należy:
kwas kawowy
kwas ferulowy
kwas synapowy
kwas kumarowy
kwas chlorogenowy
Wymienione kwasy mają zdolność blokowania kancerogenów, powstających w wyniku przemian związków rakotwórczych. Hamują powstawanie nitrozoamin. Przeciwutleniający charakter tych kwasów nie tylko sprawia, że związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe, ale również zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ogranicza utlenianie cholesterolu LDL (nazywanego złym cholesterolem), co zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Pozytywnie wpływają na pracę wątroby, wykazują właściwości przeciwbakteryjne, stymulują produkcję przeciwciał.
Kwasy hydroksycynamonowe występują w wielu produktach spożywczych. Ich bogatym źródłem są:
jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, brokuły, jabłka, gruszki, czarna porzeczka, liście Ginkgo biloba. Znajdziemy je również w kawie oraz w otrębach.
Budryn G., Nebesny E. Fenolokwasy – ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne. Bromat. Chem.Toksykol. 2006; 2: 103-110.