Zapraszamy

Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

Kwasy hydroksycynamonowe

Kwasy hydroksycynamonowe są najczęściej występującymi kwasami fenolowymi. W ubiegłym tygodniu przedstawiłyśmy ich pozytywny wpływ na zahamowanie procesu powstawania wolnych rodników.

Do grupy kwasów hydroksycynamonowych należy:

kwas kawowy

kwas ferulowy

kwas synapowy

kwas kumarowy

kwas chlorogenowy

Wymienione kwasy mają zdolność blokowania kancerogenów, powstających w wyniku przemian związków rakotwórczych. Hamują powstawanie nitrozoamin. Przeciwutleniający charakter tych kwasów nie tylko sprawia, że związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe, ale również zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ogranicza utlenianie cholesterolu LDL (nazywanego złym cholesterolem), co zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Pozytywnie wpływają na pracę wątroby, wykazują właściwości przeciwbakteryjne, stymulują produkcję przeciwciał.

Kwasy hydroksycynamonowe występują w wielu produktach spożywczych. Ich bogatym źródłem są:

jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, brokuły, jabłka, gruszki, czarna porzeczka, liście Ginkgo biloba. Znajdziemy je również w kawie oraz w otrębach.

 

Budryn G., Nebesny E. Fenolokwasy – ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne. Bromat. Chem.Toksykol. 2006; 2: 103-110.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.  OK, rozumiem