Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

kwasy hydroksycynamonowe

Kwasy hydroksycynamonowe

Kwasy hydroksycynamonowe są najczęściej występującymi kwasami fenolowymi. W ubiegłym tygodniu przedstawiłyśmy ich pozytywny wpływ na zahamowanie procesu powstawania wolnych rodników.
Do grupy kwasów hydroksycynamonowych należy:
kwas kawowy
kwas ferulowy
kwas synapowy
kwas kumarowy
kwas chlorogenowy
Wymienione kwasy mają zdolność blokowania kancerogenów, powstających w wyniku przemian związków rakotwórczych. Hamują powstawanie nitrozoamin. Przeciwutleniający charakter tych kwasów nie tylko sprawia, że związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe, ale również zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ogranicza utlenianie cholesterolu LDL (nazywanego złym cholesterolem), co zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Pozytywnie wpływają na pracę wątroby, wykazują właściwości przeciwbakteryjne, stymulują produkcję przeciwciał.
Kwasy hydroksycynamonowe występują w wielu produktach spożywczych. Ich bogatym źródłem są:
jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, brokuły, jabłka, gruszki, czarna porzeczka, liście Ginkgo biloba. Znajdziemy je również w kawie oraz w otrębach.

Budryn G., Nebesny E. Fenolokwasy – ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne. Bromat. Chem.Toksykol. 2006; 2: 103-110.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie