Specjalistyczna Poradnia Dietetyki Onkologicznej i Nefrologicznej

onko logo www 164

Onko.Medic.Diet

Jak przebiega wizyta pacjentka onkologicznego w naszej poradni 1

Jak przebiega wizyta pacjenta onkologicznego w naszej poradni?

Wielu pacjentów jest sceptycznie nastawionych do wizyty u dietetyka. Chorzy często zakładają, że to nie pomoże przy ich dolegliwościach i/lub sami próbują modyfikować swoją dietę. Tymczasem już w trakcie pierwszej wizyty są zaskoczeni jak dużo uzyskują informacji m.in. co warto zmienić w ich sposobie żywienia, jakie suplementy warto włączyć, aby proces leczenia przebiegał planowo. Na wizytę należy przygotować dzienniczek żywieniowy. Pacjent powinien notować dokładnie co spożywał przez okres min. trzech dni. Na podstawie tak sporządzonego dzienniczka dietetyk jest w stanie ocenić czy pacjent pokrywa zapotrzebowanie na kalorie, białko oraz pozostałe składniki odżywcze. Dietetyk przeprowadzając wywiad żywieniowy uzyskuje informacje zarówno o spożyciu pokarmu ale także o utracie masy ciała w określonym okresie czasu. Pozwoli to ocenić ryzyko niedożywienia a także uwidoczni ewentualne nieprawidłowości w spożyciu pokarmów w danej sytuacji klinicznej pacjenta. Pacjent na wizycie zostanie poddany kilku pomiarom m.in. składu masy ciała. Za pomocą impedancji bioelektrycznej uzyskane zostaną parametry tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała. Pomiar ilości tkanki mięśniowej pozwoli stwierdzić czy pacjent jest niedożywiony lub zagrożony niedożywieniem co pozwoli zastosować właściwą interwencję żywieniową. Następnie dietetyk omówi jak wyglądają ogólne zalecenia w danej jednostce chorobowej a następnie wyszczególni co jest wskazane aktualnie dla pacjenta. Często nie tylko zmienia się ilość i jakość pokarmów, ale także ich częstotliwość i rozkład w ciągu dnia. Niektóre produkty należy całkowicie wyeliminować z diety, z kolei inne wprowadzić do niemal każdego posiłku. Dietetyk onkologiczny wytłumaczy jak warto żywieniowo przygotować się do operacji oraz chemio- czy radioterapii, aby ograniczyć i zminimalizować ryzyko powikłań. Zdecyduje czy należy włączyć żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Pacjenci z reguły mają bardzo dużo pytań o konkretne produkty spożywcze, suplementy i  używki. Na wszystkie nurtujące pytania uzyskują odpowiedzi zarówno w trakcie konsultacji a także w przygotowanych i nadesłanych materiałach. Korzystając ze współpracy z dietetykiem onkologicznym pacjent może zmniejszyć skutki uboczne terapii onkologicznej, oraz uzyskać poprawę stanu odżywienia, poprawę samopoczucia i zarazem skuteczność leczenia.

Jeśli potrzebujesz konsultacji z dietetykiem onkologicznym – umów się na konsultację online lub wizytę.

Usługi Poradni Dietetycznej

Żywienie w chorobach 
nowotworowych

Żywienie w chorobach
nowotworowych

Żywienie w chorobach 
nerek

Żywienie w chorobach
nerek

Żywienie w chorobach 
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach
sercowo-naczyniowych

Żywienie w chorobach 
metabolicznych

Żywienie w chorobach
metabolicznych

Żywienie w chorobach 
przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach
przewodu pokarmowego

Redukcja masy 
ciała

Redukcja masy
ciała

Wyślij Zapytanie