Żywienie pacjenta z rakiem wątroby wymaga indywidualnego podejścia gdyż najczęściej chory manifestuje całe spektrum objawów, które wpływają na problemy z żywieniem. Pacjenci często skarżą się na dolegliwości żołądkowo-jelitowe co przekłada się na mniejszą podaż pokarmów. U wielu występuje niedożywienie a także marskość wątroby.
U pacjentów może wystąpić wodobrzusze oraz encefalopatia co ma wpływ na planowanie strategii żywieniowej. Podstawą właściwego planu żywieniowego jest jego dostosowanie do stopnia niewydolności wątroby. W przypadku marskości dochodzi do nasilonego katabolizmu co zwiększa zapotrzebowanie organizmu na białko. Przy wyrównanej marskości wątroby podaż białka powinna być zdecydowanie zwiększona. Pacjenci mający problemy ze spożywaniem pokarmów powinni korzystać z żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Dla pacjentów z niewyrównaną marskością wątroby (z zaburzonym metabolizmem wątrobowym) są dedykowane preparaty ze zmodyfikowanym składem aminokwasowym. Preparaty typu „HEPA” zawierają aminokwasy dopasowane dla tej grupy pacjentów. Dieta pacjentów z rakiem wątroby powinna być lekkostrawna oraz wysokoenergetyczna. Nie należy dopuszczać do głodówek oraz zbyt długich odstępów pomiędzy posiłkami. Ze względu na ryzyko hipoglikemii, posiłki powinny być regularne i częste – nawet 7-8 dziennie. W wyniku zaburzeń produkcji glikogenu zaleca się, aby pacjenci spożywali późny posiłek wieczorny bogaty w węglowodany (np. kanapkę z miodem, miseczkę ryżu z gotowanym jabłkiem). Spożycie węglowodanów powinno wynosić około 300–400 g/d. Zaleca się spożywanie do 30 g/d miodu ze względu na zawartość fruktozy. Dopuszcza się spożywanie tłuszczów łatwostrawnych, takich jak masło. Należy wyeliminować smalec, słoninę i boczek. Przestrzegając lekkostrawnej diety należy gotować w wodzie, na parze, dusić i piec bez dodatku tłuszczu. Produktami przeciwwskazanymi są: alkohol, kawa, mocna herbata, ostre przyprawy, pokarmy wzdymające (kapusta, cebula, rośliny strączkowe, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie). W wyrównanej marskości wątroby nie powinno się ograniczać spożycia płynów (u chorych z wodobrzuszem obowiązują czasami ograniczenia ilości wypijanych płynów oraz zalecana jest dieta niskosodowa).
Dieta pacjenta z rakiem wątroby jest zależna od wielu czynników i często musi być modyfikowana na różnym etapie leczenia pacjenta. Warto skonsultować się z dietetykiem onkologicznym co z pewnością pozytywnie wpłynie na proces leczenia.
Jeśli potrzebujesz konsultacji z dietetykiem onkologicznym – umów się na konsultację online lub wizytę.