Dieta lekkostrawna posiada swoją podstawę-bazę, jednak najczęściej w przypadku pacjenta onkologicznego ulega ona modyfikacji. Z definicji dieta lekkostrawna ma za zadanie odciążyć (oszczędzić) przewód pokarmowy lub chory narząd, złagodzić dolegliwości z przewodu pokarmowego oraz wpłynąć na poprawę stanu zdrowia pacjenta. Z założenia powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze a jej wartość energetyczna powinna być dostosowana indywidualnie do potrzeb pacjenta. W przypadku pacjentów onkologicznych bardzo często dieta ulega modyfikacjom. Często musi być dietą wysokobiałkową. W przypadku niektórych pacjentów z rakiem trzustki ograniczeniu i modyfikacji ulegają tłuszcze. W przypadku biegunek modyfikuje się zawartość błonnika w diecie. Pacjenci w trakcie i po radioterapii okolic głowy i szyi często potrzebują diety lekkostrawnej o zmienionej konsystencji – diety płynnej lub papkowatej. Zmian w podstawowej wersji diety lekkostrawnej jest wiele i wynika to z aktualnego stanu klinicznego pacjenta dlatego warto skorzystać z konsultacji dietetyka onkologicznego. Często zdarza się, że pacjent bardzo dobrze toleruje wszystkie składniki odżywcze w diecie i nie wymaga ścisłego stosowania diety lekkostrawnej. Ważna w takim przypadku jest znajomość tej diety, aby w razie wystąpienia dolegliwości/objawów niepożądanych np. w trakcie chemioterapii pacjent natychmiast wprowadzał zasady diety łatwostrawnej a nie ograniczał lub całkowicie eliminował jedzenie.
Zasadniczą modyfikacją w diecie łatwostrawnej jest odpowiedni dobór technik kulinarnych stosowanych do przygotowywania potraw. Ma to poprawić strawność posiłków, m.in.: gotowanie w wodzie i na parze – często łączone z przecieraniem, miksowanie i rozdrabnianiem czy pieczenie w rękawie, lub pergaminie – obróbka ta nie wymaga dodatku tłuszczu. Z diety wyklucza się produkty i potrawy powodujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych (ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku), zawierające duże ilości błonnika nierozpuszczalnego, wędzone, marynowane. Źródłem błonnika w diecie powinny być: delikatne warzywa, dojrzałe owoce, delikatne pieczywo pszenne lub graham, drobne kasze. Z diety wyklucza się warzywa kapustne oraz strączkowe. W celu polepszenia tolerancji błonnika pokarmowego stosuje się takie techniki kulinarne jak usuwanie z owoców i warzyw skórek i pestek, oddzielanie i wyrzucanie zwłókniałych i twardych części roślin, wydłużanie czasu gotowania produktów roślinnych, mechaniczne rozdrabnianie produktów (np. owoce podaje się w postaci musów, przecierów, puree lub soków). Często cebulę, czosnek, ponieważ występują po nich dolegliwości z przewodu pokarmowego.
Potrawy nie powinny być ani zbyt gorące ani zbyt zimne, gdyż może to być przyczyną wystąpienia dolegliwości bólowych. Posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach a porcje nie powinny być za duże.
Jeśli potrzebujesz konsultacji z dietetykiem onkologicznym – umów się na konsultację online lub wizytę.